От 2017 г. насам Фондация Ела и ти“ помага на хора

...
От 2017 г. насам Фондация Ела и ти“ помага на хора
Коментари Харесай

Фондация „Ела и ти“, която води хора с увреждания по планини, реки и язовири

От 2017 година насам Фондация „ Ела и ти “ оказва помощ на хора с увреждания да се допрян до непознатия за тях свят на българската природа. Тогава нейният създател Гергана Дойчинова стартира да събира опаковки от разнообразни артикули с концепцията да прави движимости, които са красиви, само че в същото време отпадъците да се усвояват за запазване на околната среда. В този развой Дойчиновавключва и хората с увреждания с концепцията те да имат някаква ангажираност, да развиват трудови привички, да се подкрепят един различен и да са задоволени от свършената работа.

Гергана Дойчинова е доброволец от 17-годишна, като е работила с уязвими групи – измежду които самотни майки и наркозависими – водила е и арт терапия на хора с увреждания.

Тогава се насочих към групата на хората с увреждания, тъй като си споделих, че всеки един от нас може на следващия ден да бъде на тяхното място, че те са хора, в които тупти същото сърце като нашето и имат същите стремежи, желания и фантазии като нашите. Но заради разнообразни фактори, те остават като че ли в периферията на обществото, тъй като изпитват компликации, а и обществото се опасява от непознатото, не знае по какъв начин да се държи с хората с увреждания ”, съобщи пред Economic.bg Гергана Дойчинова, създател на Фондация „ Ела и ти “.

По думите ѝ за нея водещото е да се построяват мостове сред хората с увреждания, като им бъде показан един по-различен свят.

„ Така за първи път през 2018 година ми хрумна концепцията да заведем хора с увреждания в пещерата „ Съева дупка “. На тях доста им хареса и по тази причина започнах да мисля в посока по какъв начин да надграждаме – излязохме от подземния свят и преминахме към водни, земни и въздушни завършения. Плавахме по реки и язовири, качихме се нависоко в планината, полетяхме с крило. Целта е хората с увреждания да се почувстват спокойни в една другарска атмосфера “, сподели Дойчинова.
Трудна, само че добра организация
Гергана Дойчинова изясни, че с помощта на физическите старания на доброволците, хората с увреждания съумяват да доближат до труднодостъпни места. А отзивите, които оставят всички след всяко едно събитие, са извънредно положителни и приказват за това, че участниците намират смисъл в тези мероприятия. Дойчинова добави, че във Фондация „ Ела и ти “ към този момент има три генерации доброволци, което демонстрира мощната последователност.

Жертвайки себе си, доброволците стават повода за нечия усмивка. Затова заобикаляме напредване с транспортни средства, впрягове с животни или моторни шейни, където няма физическо присъединяване на доброволци. Връзката човек-човек се заражда и укрепва по време на мощни прекарвания ”, акцентира тя.

 Хора с увреждания на планина

Снимка: Александър Дмитриев (Alexpuw)

По думите ѝ самичък по себе си процесът по превозването на хората с увреждания до тези труднодостъпни места изисква доста добра организация.

„ Трудно е да мотивираме хората с увреждания да излязат отвън зоната си на комфорт, тъй като техният свят и знания са много по-ограничени. Всичко това, което ние желаеме да им покажем, те са го виждали или на фотография, или по малкия екран. Човек се опасява от непознатото, по тази причина доверието при нас е доста огромно. От друга страна, работим с доброволците като ги мотивираме да вземат участие. И самото напредване също е мъчно – в планината става със специфични колички или през зимата с лежащи избавителни шейни, в пещерите – с въжени системи “, добави Дойчинова.

Тя изясни, че събития се организират през всички сезони, даже през зимата на -20 градуса, а задачата на Фондация „ Ела и ти “ е мероприятията да се провеждат най-малко веднъж месечно.
Предварителната подготовка
По думите на Гергана Дойчинова участниците в преходите би трябвало да имат предварителна подготовка за събитията – постоянно са осведомени къде отиват, какво следва, какви облекла, обувки, храна и екипировка би трябвало да носят. От Фондация „ Ела и ти “ организират и инструктаж, като са разписали ограничения за сигурност, които всеки един участник – без значение от това дали е човек с увреждане, или доброволец – е задължен да прочете преди всяко събитие и да подпише декларация, че е склонен с всичко.

Дойчинова изясни, че страстите, които изпитват хората с увреждания, когато доближат до някой висок връх с красива панорама, са неописуеми.

Хората с увреждания се изумяват от неща, които на нас съвсем не ни вършат усещане, тъй като сме ги виждали доста пъти – да вземем за пример от „ Морените “ на Витоша, от лифта на хижа „ Алеко “, от снега в планината, от стадо крави – за тях безусловно всичко провокира огромен интерес. Радостта и щастието за тях са толкоз огромни, че не може да се опише с думи. Грейналите усмивки на лицата им приказват доста повече “, изясни Дойчинова.

 Хора с увреждания на планина

Снимка: Александър Дмитриев (Alexpuw)

„ В пещера „ Проходна “ имахме забавна преживелица. Тогава вдигахме хората с въже на височина 50 метра. Всички бяха застинали, само че никой не се престраши да е първи. Тогава едно момче с увреждане сподели, че желае да е първи и се качи на въжето. Малко по-късно доброволците си споделиха, че щом той може, значи и те могат. Така хората с увреждания дават мотивация на останалите, дават им силата, от която имат потребност “, добави тя.
Интерактивен справочник на София и Витоша
Фондация „ Ела и ти “ основават и интерактивен справочник на София и Витоша, където са показани културните забележителности на града от хора с увреждания, които употребяват своя креативен метод – роман, фотография, рисунка, пластика, жест и други Чрез другите креативен форми, като изразно средство, за първи път тази група хора заема дейната позиция, провокирайки посетителя да види културните забележителности по друг, чужд му досега метод.

Целта ни беше да погледнем забележителностите на града през погледа на хората с увреждания, тъй като техният свят е доста по-малко прочут за нас. Представихме плана в учебно заведение, а учениците останаха изумени по какъв начин хората с увреждания виждат доста повече неща от тях “, сподели Дойчинова.

В процеса на основаване на интерактивния справочник участниците се срещат с историческото и културно завещание на София, като част от европейските такива.
Политики за хората с увреждания
По думите на Гергана Дойчинова хората с увреждания остават като че ли в периферията, а страната се пробва да работи в посока тяхното приобщаване, като поддържа плановете на разнообразни Неправителствени организации.

Носим тежкото завещание от годините на комунистическия режим, когато всички тези хора с увреждания бяха изтиквани в най-затънтените кътчета на страната, тъй че да бъдат държани надалеч от обществото, все едно не съществуват. След рухването на комунизма стартира пробуждането в тази посока, само че това е един доста дълъг развой, който е обвързван освен с политиката на страната, а и с настройката на обществото. Нужна е смяна в мисленето на хората. Трябва да бъде изтрита тънката алена линия на общественото изключване “, счита Дойчинова.
Подкрепа
Фондация „ Ела и ти “ се нуждаят от щатни чиновници най-малко на половин работен ден. Освен това имат потребност от помещение, което да служи за седалище на фондацията, където да могат да развиват активността си и където да съхраняват инвентар. В момента всичко това се обитава в персоналния апартамент на Гергана Дойчинова и в част от гаража на един другар, което, несъмнено, е краткотрайно решение.

Всеки, който желае, може да подари по сметката на фондацията. С персонални средства отворих и Арт магазин към фондацията, с който се пробвам да поддържам активността ѝ. И тук ни е необходим човек, тъй като има много работа ”, добави тя.

За активността си Гергана Дойчинова получава няколко награди. Първата от тях е Годишната премия за доброволчество в категория „ Смел метод “ на Time Heroes през 2018 година А през декември 2023 година Дойчинова печели още две награди - едната е от Фондация „ Лъчезар Цоцорков “ в акцията „ Окрили положителното “, а другата е „ Даниела Сеизова - в името на живота “. Годишна премия за доброволчество на БЧК получава и доброволец от фондацията - Радинел Паргов - а на същото събитие „ Ела и ти “ е отличена за идея на 2023 година.

Дори единствено един човек да повярва в идеята и да ме последва, ме прави победител. Малките неща водят до огромни промени ”, заключи Гергана Дойчинова.

 Хора с увреждания на планина

Снимка: Александър Дмитриев (Alexpuw)
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР